середу, 15 лютого 2017 р.

Стрітення Господнє

СТІТЕННЯ ГОСПОДНЄ
Історія виникнення свята та його значення 
У стародавніх іудеїв існувала традиція, заповідана самим Мойсеєм: коли в родині народжувалася дитина, її мати через сорок днів повинна була принести в церкву очисну жертву. Якщо це був хлопчик, після його появи на світло, батько і мати приходили з немовлям в храм на обряд посвячення Богу. Саме так і зробили Марія і Йосип - батьки Ісуса. Пречиста Діва пожертвувала двох голубок, і коли родина вже попрямувала до виходу з церкви, вони помітили древнього старця Симеона. Це був один з найбільш шанованих мешканців Єрусалиму, якому було довірено перекладати Святе Письмо. Згідно з переказами, на момент зустрічі з Сином Божим, Симеону виповнилося 300 років. Праведник побачив немовля, зрадів і звернувся до Всевишнього з вдячною молитвою. Цього моменту він чекав з тих пір, коли під час перекладу книги Ісаї, до нього з'явився Святий Дух і передрік зустріч з Христом. Цей день настав, і Симеон умиротворено і спокійно зустрів свою смерть. У православних писаннях в особі старця представляють Старий Завіт, який поступається місцем новому християнства. У Стрітення Господнє молитви звертають до Пресвятої Богородиці та Ісуса Христа, славлять їх жертву і просять дарувати здоров'я і благополуччя рідним і близьким.

Прикмети і народні звичаї 
З давніх часів у святкуванні Стрітення змішалися православні та язичницькі звичаї. Традиція запалювати свічки в цей день прийшла з Риму, де в середньовіччі активно боролися з єретиками і проводили хресні ходи з палаючими смолоскипами, щоб відволікти людей від язичницьких свят. Вважається, що стрітенські свічки захищають оселю від пожеж та ударів блискавки. Їх зберігають протягом року і запалюють під час домашньої молитви. В народі свято Стрітення Господнє 15 лютого завжди вважалося днем зустрічі зими і весни. Сільські жителі по погоді цього дня судили про майбутній врожай, про те теплою або холодною буде весна.
Деякі прикмети на Стрітення: На Стрітення вранці сніг - урожай ранніх хлібів; якщо в полудень - середніх; якщо до вечора - пізніх. Сонце на літо - зима на мороз. На Стрітення вітер - до родючості фруктових дерев. Якщо на Стрітення сніг через дорогу несе - весна пізня і холодна. Капель на Стрітення - до хорошого урожаю пшениці. Якщо в Стрітення на небі багато зірок, вена буде пізньою і затяжною. Господині в Стрітення Господнє пекли млинці, які символізували сонце, і закликали ними весну. Худобу годували бубликами, щоб оберегти їх від хвороб. Кажуть, що в це свято сумувати не можна, тому що Бог все бачить, і на радість відповідає радістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар